Duitse landsknechten zwerven rond in de streek van Zichem. De Spanjaarden willen de stad veroveren om verder te kunnen optrekken naar Diest. Als Henric een landsknecht doodt om zijn nichtje te beschermen, staat zijn leven op zijn kop. Samen met zijn vriend Coppen komt hij in het strijdgewoel terecht. Beiden blijken ook een verleden te hebben waarvan ze niet op de hoogte zijn. Die ontdekking brengt hen echter wel in gevaar.
Het verhaal neemt de lezer mee naar Sichenen – de oude naam voor het huidige dorp Zichem – dat in 1578 aangesloten was bij de Prins van Oranje. Maar de Spaanse troepen zijn onderweg, gesteund door Duitse landsknechten en andere huurlingen die de streek onveilig maken.
De auteur schetst in zijn verhaal een armoedige gemeenschap in de buurt van Zichem aan de rand van de Demer waar mensen trachten te overleven. De enige rijke in de streek is de slager die erg veel invloed heeft bij de bewoners. Er zijn heksenjachten aan de gang en het blijkt niet moeilijk iemand daarvan te beschuldigen.
Het verhaal wordt verteld door een alwetend auteur vanuit verschillende standpunten al naar gelang dat nodig is voor het verhaal. De twee jongens Henric en Coppen zijn de hoofdpersonages en door hun belevenissen, krijgt de lezer een beeld van hoe het er in die tijd aan toe ging. Het verhaal omspant een periode van slechts zes dagen waarin heel wat gebeurt en de jongens van de ene gebeurtenis in de andere rollen. Ze worden levensecht beschreven en hun handelingen komen realistisch over.
De weinig menslievende historische gebeurtenissen die zich in die periode afspeelden heeft de auteur in zijn verhaal verweven. Zo krijgt de lezer een beetje geschiedenis mee over deze nogal barbaarse periode waarin eigenlijk niemand veilig was en voortdurend in angst leefde voor wat hen kon overkomen.
Het verhaal is in een makkelijk leesbare taal geschreven en verloopt in chronologische volgorde. De tekst laat zich vlot lezen en de gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op zodat de lezer geboeid blijft.
Een degelijk opgebouwd verhaal over een stukje Vlaams-Brabantse geschiedenis.
© Pluizuit