top of page

Atuatuca Tungrorum (Tongeren), 190 na Christus. Er heerst onrust in de stad, er dreigt een opstand uit te breken tegen de overheersing van de wrede keizer Commodus. Keukenbediende Freio van twaalf, woont sinds de dood van zijn vader samen met zijn moeder en zus Vaduna bij een rijke graanhandelaar in huis. Deze Clodius Drousos is een van de belangrijkste mannen van de stad en een aanhanger van de keizer. Op een dag krijgt hij bezoek van een gezant van de keizer. Als die man ’s avonds op straat doodgeknuppeld wordt, is Freio daar getuige van. Bij het lichaam vindt hij een gouden zegelring. Hij neemt die mee, in de hoop er ooit een boot van te kunnen kopen om schipper te worden, net als zijn vader was. De dood van de gezant en de zoektocht naar het belangrijke item dat hij in zijn bezit had brengen een maalstroom van gebeurtenissen op gang in het Romeinse Tongeren en Freio zit er ongewild middenin…

Luc Hanegreefs heeft een heel realistisch beeld weten te schetsen van de Gallo-Romeinse stad en de leefomstandigheden in die tijd. Je ziet het allemaal zo voor je. Ik was vroeger gek op historische jeugdromans en dat ben ik kennelijk nog steeds, want ik heb genoten van dit boek.

 

Het leuke is, dat dit verhaal is gebaseerd op een echte gouden zegelring met de afbeelding van keizer Commodus die in Tongeren opgegraven werd. Deze ring ligt daar nu in het Gallo-Romeins Museum. De werkelijke herkomst van de ring is een mysterie, maar de schrijver heeft er een geloofwaardig en heerlijk spannend verhaal van gemaakt. Een verhaal over vriendschap, macht en corruptie, waarbij je ook nog wat opsteekt over de Romeinse tijd.

 

www.boekenbijlage.nl
 

bottom of page